odżywianie uroda

Jak czekolada wpływa na zdrowie człowieka?

Czekolada jest jednym z najstarszych przysmaków. Swój pierwszy ślad zostawiła w rejonach Zatoki Meksykańskiej prawie 3 tys. lat temu. Tradycję czekolady zaczęli rozwijać Majowie. Poddawali oni nasiona kakaowca różnym zabiegom. Najpierw ulegały fermentacji, następnie prażyli je, a na końcu mielili. Po dodaniu do zmielonych ziaren wody, mąki kukurydzianej i chilli stworzyli „xocolatl” uznawany za napój bogów.

Czekolada bardzo szybko zyskała dużą popularność i stała się niesamowicie cennym produktem również w Europie. Jej sława niezmiennie trwa do dziś. Co więc wpływa na jej wyjątkowość? Dlaczego ludzie na całym świecie przepadają za smakiem czekolady? Odpowiedź wydaje się prosta. Słodki smak i konsystencja rozpływająca się w ustach. Czy wiecie jednak, że czekolada skrywa w sobie inne ciekawe tajemnice?

Cenne źródło wielu minerałów i witamin

Jedna tabliczka czekolady zawiera w sobie ok. 25% dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń. Dzięki kofeinie stymuluje układ nerwowy, a teobromina usprawnia pracę mózgu. Zawarte w czekoladzie flawonoidy obniżają ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, zapobiegają krzepnięciu krwi oraz zapobiegają twardnieniu tętnic. Ziarna kakaowca bogate są również polifenole, związki, które usprawniają układ krwionośny i polepszają przepływ krwi. Co więcej, regularnie jedzona gorzka czekolada zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu, chroni przed rakiem, wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi objawy reumatyzmu.

 

Cenny składnik szczęścia

Lekarze dowiedli, że czekolada działa uspokajająco, wzmaga stan zadowolenia i łagodzi depresję. Dzieje się tak za sprawą serotoniny, której poziom za sprawą czekolady wzrasta. Ten słodki przysmak dzięki magnezowi, cynkowi i selenowi dodaje również energii i pomaga usprawnić umysł podczas wysiłku.

Spożycie czekolady wywołuje w człowieku falę szczęścia porównywalną do tej, którą odczuwa osoba zakochana. Dlatego czekoladę traktuje się jako cenny afrodyzjak.

Masło czekoladowe

Już Indianki wiedziały, że czekolada spowalnia proces starzenia i chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek. Kosmetolodzy potwierdzają, że regularne stosowanie masła kakaowego pozwala zachować piękną zdrową cerę. Ponadto kuracje czekoladowe leczą apatię i wyczerpanie nerwowe, dlatego tak wielu ludzi korzysta z kąpieli czekoladowych.

 

Jaką czekoladę wybrać?

Zmartwię wszystkich miłośników słodkiej mlecznej czekolady. Najzdrowsza jest bowiem gorzka czekolada z dużą zawartością kakao. To ona najlepiej wpływa na samopoczucie i działa zdrowotnie na nasz organizm. Należy pamiętać, że cukier zawarty w słodkiej czekoladzie nie działa pozytywnie na człowieka.

 

Jedzmy więc jak najwięcej czekolady, bez wyrzutów sumienia i cieszmy się zdrowiem oraz wspaniałym samopoczuciem!

Comments

comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply