Porady

Zielone warzywa – Dlaczego warto je jeść?

zielone warzywa

Dieta każdego z nas, niezależnie od naszego wieku i stylu życia, powinna obfitować w świeże owoce oraz warzywa. Jeszcze kilka lat temu Światowa Organizacja Zdrowia zalecała spożycie na poziomie pięciu porcji owoców i jarzyn. Obecnie mówi się już o ośmiu porcjach – taka ich ilość pozwoli na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Jakie warzywa powinniśmy jeść, by zdrowo i długo żyć?

Zalety jedzenia warzyw

Znajdziemy w nich przede wszystkim ogromne bogactwo witamin i mikroelementów, które są konieczne do zapewnienia nam odporności oraz do poprawnego działania poszczególnych organów i układów naszych organizmów. Równocześnie nie zawierają w sobie tłuszczu, a więc sprzyjają zdrowemu stylowi życia, profilaktyce chorób układu krążenia i zachowaniu zdrowej, smukłej sylwetki. Warto przy tym pamiętać, że jedzenie jarzyn zapewnia poczucie sytości na długo. Zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego, którego nie znajdziesz w produktach mięsnych czy nabiale. Błonnik wypełnia układ pokarmowy, zapobiegając napadom głodu, a także pozwala się pozbyć z niego zalegających resztek pokarmów. Oczyszcza więc jelita, zapobiega zaparciom i wzdęciom.

Zielone warzywa

Stanowią szczególną pozycję na liście produktów szczególnie polecanych w codziennej diecie. Do warzyw zielonych, których w Twoim codziennym jadłospisie nie może zabraknąć, należą:

  • brokuły – ich zielone różyczki stanowią bogate źródło witaminy C, A i K, kwasu foliowego, ryboflawiny i niacyny, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i sodu. Ich dobroczynnego wpływu na organizm nie sposób przecenić. Zapobiegają nowotworom, wrzodom żołądka i dwunastnicy, obniżają ciśnienie krwi i usuwają wolne rodniki;
  • szpinak – znienawidzony przez dzieci szpinak to skarbnica drogocennych składników: witamin C, E, K, witamin z grupy B oraz betakarotenu, a także kwasu foliowego, żelaza i potasu. Szczególnie polecany kobietom ciężarnym i osobom borykającym się z anemią. Obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwnowotworowe, reguluje poziom cholesterolu;

szpinak

  • zielony groszek – zwykle używany jako dodatek do zupy jarzynowej, groszek ma w sobie wielką moc. Jest lekkostrawnym źródłem białka, witamin, minerałów i błonnika. Doskonale reguluje działanie układu pokarmowego, nerwowego. Minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory, łagodzi objawy menopauzy;
  • bób – zawiera mnóstwo wartości odżywczych i białka, nie zawiera tłuszczu. I choć w sezonie figuruje dość krótko to poza nim można śmiało sięgać po bób w mrożone. To niedoceniane zwykle warzywo jest niskokaloryczne, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, chroni przed rakiem jelita grubego;
  • brukselka – pyszny, zdrowy zielony składnik wielu posiłków, wyglądem przypomina małą kapustkę posiada bogate właściwości odżywcze. Ponadto brukselka wykazuje działanie antynowotworowe, może wzmagać płodność, poprawia pracę serca i reguluje ciśnienie krwi, może zapobiec zakrzepom i osteoporozie;

brukselka

  • ogórek – podstawa smacznych i zdrowych sałatek oraz kanapek. Ogórek zawiera w sobie aż 90% wody, a więc witamin czy minerałów nie znajdziesz w nim wiele, za to ma działanie detoksykacyjne. Zaleca się spożywanie go osobom cierpiącym na choroby serca, dróg moczowych oraz choroby reumatyczne;
  • szczypiorek – zaliczany do rodziny cebulowatych, szczypiorek wspomaga odporność organizmu oraz pracę serca i trzustki, wzmaga apetyt i ułatwia trawienie.

Jak je jeść?

Ilość możliwości przygotowania warzyw jest tak ogromna, jak ilość ich gatunków. Są doskonałe jako składnik zup i dań obiadowych, sałatek i surówek, jako przystawki, do kanapek i past warzywnych. Niektóre z nich można jeść na surowo – po uprzednim umyciu w wodzie. Są wówczas doskonałym dodatkiem do kanapek innych przystawek, a nawet modnych ostatnio koktajli. To niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju sosów i gulaszu – nadają potrawom wspaniały smak i aromat, czynią danie atrakcyjnym także wizualnie. Z marchwi i dyni przygotujesz pyszne, zdrowe ciasto.

Warzywa można spożywać pod różną postacią:

  • surowe – rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, ogórek, papryka – to wspaniałe dodatki do kanapek i sałatek. Surowa marchew i buraki z kolei mogą być podane w formie pysznego soku;
  • gotowane – większość warzyw można podać w formie gotowanej, są wówczas pysznym daniem obiadowym. Warto gotować je na parze, nie w wodzie – zachowują wówczas swoje składniki odżywcze;
  • smażone i grillowane – większość warzyw można przygotowywać właśnie w ten sposób.

warzywa

Świeże czy mrożone?

Oczywistym jest fakt, że świeże warzywa, spożywane tuż po zebraniu, są najlepszym źródłem składników odżywczych. Także ich smak jest doskonały. Zawsze warto więc wybierać produkty sezonowe – w czasie zbiorów są nie tylko najzdrowsze, ale także najtańsze.

Problem pojawia się natomiast zimą i wiosną – w tym okresie nie możemy liczyć na świeżo zebrane warzywa. I wtedy właśnie jest czas dla warzyw mrożonych. Wprawdzie w sklepach czy na straganach dostępne są jarzyny, ale lepiej się ich wystrzegać. Dlaczego? Ponieważ są one bardzo długo przechowywane. I nawet warunki chłodnicze nie są w stanie zapobiec utracie składników odżywczych. A głębokie mrożenie, tuż po zebraniu warzyw, pozwala na zachowanie znacznej ilości witamin i minerałów. Tak przechowywane jarzyny nie tracą swoich właściwości, smaku i sprężystości – świetnie sprawdzają się jako składnik zup, dań obiadowych, sosów i innych potraw. Poza tym są zawsze pod ręką, gotowe do użycia. Nie musisz ich nawet myć i obierać, bowiem zostały oczyszczone w zakładzie przetwórczym. Jak dobrze wiemy w sklepowych zamrażarkach znajdziemy mnóstwo różnych mieszanek, jak i pojedynczych składników, z których można wyczarować mnóstwo ciekawych przepisów kulinarnych.

brokuł

Jak wybierać?

Kupując mrożone warzywa warto zwrócić uwagę na istotny punkt jakim jest rodzaj przechowywania oraz spójność. Warzywa, które są zbite w bryłę lodu zwykle uległy rozmrożeniu i ponownemu zamrażaniu lub były nieszczelne przez co dochodziło do nich powietrze. Z kolei opakowania, w których każde z warzyw jest idealnie wyczuwalne w dłoni można śmiało kupować, ponieważ na pewno były one świeżo pakowane, nie przechodziły żadnych szkodliwych procesów.

W okresie zbiorów korzystaj ze wspaniałego smaku i wartości odżywczych świeżych warzyw. W zimie i wiosną zdecyduj się jednak na jarzyny mrożone – zapewnią Ci odpowiednią ilość składników pokarmowych.

Comments

comments

You Might Also Like