gotowanie Lifestyle

Ponadczasowa sałatka Cezar – pyszna i delikatna

slatka cesar

Sałatka cezar to nie tylko jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. To ikona restauracyjnego menu, a także synonim zdrowego i smacznego odżywiania. Sałatkę cezar może przygotować każdy, bez względu na kulinarne umiejętności. Jest prosta, szybka, pożywna, a co ważniejsze możesz dokonywać w jej składzie indywidualnych wariacji. Jeśli jednak chcesz, by na Twoim stole zagościła tradycyjna sałatka cezar z kurczakiem, wypróbuj poniższy przepis!

Sałatka cezar to idealne danie na romantyczną kolację, zdrowy obiad, czy pożywne śniadanie. By wyszła idealna za każdym razem, potrzebne będą Ci dwie rzeczy: świeże składniki i serce. Tak, dobrze przeczytałaś, serce. Każdy włoski kucharz przyzna, że nasze zaangażowanie i uczucia włożone w przygotowanie dania, sprawią, że nawet to najprostsze, stanie się wyjątkowe i niepowtarzalne. A więc do dzieła!

Sałatka cezar z kurczakiem

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • 250 g piersi kurczaka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa – 4 łyżki,
  • duża garść sałaty rzymskiej – zamiast sałaty rzymskiej możesz też użyć mixu sałat,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire,
  • pieczywo na grzanki,
  • parmezan – 1 łyżka,
  • mała cebula,
  • sól i pieprz dla smaku.

 

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą. Jeśli mięso ma widoczne żyłki, usuń je w pierwszej kolejności.
  2. Każdą pierś z kurczaka nacieramy oliwą, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Po około 15 minutach, gdy marynata się wchłonie, piersi z kurczaka kroimy na równe podłużne kawałki, paski.
  4. Na rozgrzanej patelni usmaż kurczaka, aż uzyska lekko złotawy kolor. Odłóż na bok do wystygnięcia. Opcjonalny czas smażenia to 5 minut. Jeśli będziesz smażyć go dłużej, może stać się zbyt suchy.
  5. Teraz pora zrobić grzanki. Pokrój przygotowane wcześniej pieczywo w kostkę i delikatnie skropl oliwą, po czym wrzuć na patelnie. Smaż do zarumienienia, a następnie odłóż na bok.
  6. Sałatka cezar nie może obejść się bez czosnku, który nadaje jej charakterystyczny smak i aromat. Ząbek czosnku wyciśnij przez praskę do małej miseczki, a następnie dodaj soku z cytryny. Dodaj sos worcestershire, doprawiając solą i pieprzem.
  7. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Możemy wcześniej ją porwać lub wykorzystać całe liście.
  8. Sałatę skraplamy odrobiną sosu (wystarczy pół łyżeczki) i dokładnie mieszamy.
  9. Cebulę kroimy na krążki i dodajemy do sałatki.
  10. Całość dopełniamy kurczakiem i grzankami, a na wierzch posypujemy parmezanem.

 

Nielegalne dodatki

Powyższy przepis zaliczany jest do typu „oryginalnej” sałatki cezar. Zapewne zauważyliśmy, że nie ma w niej sera feta, a właśnie z nim najczęściej kojarzy się tradycyjna sałatka. Cóż, przepisy ewoluują, a wraz z gustami baza czy też podstawa przepisu znacząco się zmienia. Niektórzy do powyższego wariantu, dodaliby 4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego, inni nie dekorowaliby wierzchu grzankami, a podali je w całości. Podany sos zastąpiliby sosem winegret, a jeszcze kolejni usunęliby z przepisu kurczaka. Niektórzy nie wyobrażają sobie sałatki bez pomidorów, a proporcje składników niejednokrotnie są tak skrajne jak same przepisy.

Bez względu jednak na który wariant postawisz, warto wypróbować jej rodzimą, oryginalną wersję. Dlaczego? Dzięki temu będziesz mogła zdecydować czy pozostać wiernym wiekowej tradycji i jej twórcy, czy może stać się kucharzem indywidualistą, który stworzy podkręconą wersje, idealną dla siebie i swoich bliskich.

Comments

comments

You Might Also Like