Pasty kanapkowe s膮 doskona艂ym urozmaiceniem 艣niada艅, idealnie pasuj膮 r贸wnie偶 na kolacj臋 jak i na pyszn膮 przek膮sk臋 na spotkaniu towarzyskim.
艢wietnie smakuj膮 na tostach, bu艂eczkach czy kromeczkach domowego chleba, a nawet jako dodatek do potraw w postaci dipu.聽
Pasta jajeczna z awokado
Czas przygotowania: oko艂o 15 min.
Sk艂adniki na 4 porcje
- 8 jajek,
- 2 dojrza艂e, mi臋kkie awokado,
- sok z 1/2 cytryny,
- s贸l i pieprzu do smaku,
- gar艣膰 pokrojonego szczypiorku.
Wykonanie
- jajka ugotowa膰 na twardo (ok. 8 – 10 minut),
- po ugotowaniu i przestygni臋ciu oddzieli膰 偶贸艂tka od bia艂ek,
- 偶贸艂tka rozgnie艣膰 widelcem z dodatkiem 2 艂y偶eczek majonezu, bia艂ka kroimy w kostk臋 i odstawiamy,
- awokado obra膰, pokroi膰 w plastry, prze艂o偶y膰 do miski z rozgniecionym 偶贸艂tkiem i rozetrze膰 widelcem na g艂adk膮 mas臋 – doda膰 sok wyci艣ni臋ty z cytryny i wymiesza膰;
- do uzyskanej masy doda膰 pokrojone bia艂ka, szczypior, s贸l i pieprz i dok艂adnie wymiesza膰;
- pasta jest gotowa od razu po przyrz膮dzeniu;
Pasta z suszonych pomidor贸w
Niezwykle prosta i zaskakuj膮co pyszna w smaku pasta, kt贸ra jest gotowa w 15 minut.
Sk艂adniki na 2 porcje
- 150 g pomidor贸w suszonych聽 odcedzonych z oleju,
- 10 suszonych 艣liwek,
- 1/2 szklanki gor膮cej wody,
- 3/4 艂y偶eczki w臋dzonej papryki,
- 1/4 艂y偶eczki mielonej kolendry,
- szczypta chili, pieprzu i soli.
Wykonanie
- 艣liwki w艂o偶y膰 do miseczki, zala膰 wrz膮tkiem i zostawi膰 na kilka minut, po czym odcedzi膰 je – wody nie wylewa膰;
- do blendera w艂o偶y膰 suszone pomidory, 艣liwki, przyprawy i zblendowa膰 na g艂adk膮 mas臋 dodaj膮c po troch臋 wody z moczenia 艣liwek do uzyskania po偶膮danej konsystencji (g臋艣ciejsz膮 mo偶na nak艂ada膰 na kanapki, rzadsza s艂u偶y膰 mo偶e jako dip);
- past臋 doprawiamy do smaku przyprawami.
Pasta kanapkowa z soczewicy i pestek dyni
Oto przepis na pyszn膮 past臋, kt贸ra 艣wietnie smakuje z pieczywem, ale r贸wnie偶 z nale艣nikami, goframi czy z makaronem.
Sk艂adniki na 4 porcje
- 150 g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem),
- 70 g suszonych pomidor贸w w oleju,
- 30 g oleju z pomidor贸w,
- 80 g pestek dyni,
- s贸l, pieprz, kurkuma.
Wykonanie
- soczewic臋 dok艂adnie przep艂ukujemy zimn膮 wod膮, usuwaj膮c przy tym zepsute ziarna.
- przep艂ukan膮 i dobrze odcedzon膮 soczewic臋 przesypujemy do garnka i zalewamy zimn膮 wod膮, a nast臋pnie gotujemy przez oko艂o 15 min,
- ugotowane i ostudzone ziarna soczewicy prze艂o偶y膰 do blendera, doda膰 do nich pestki dyni, suszone pomidory, oliw臋 i przyprawy;
- zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋;
- gotow膮 past臋 mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce przez tydzie艅;
- dla ciekawszego i wyrazistszego smaku pestki dyni mo偶na przed zblendowaniem upra偶y膰 na suchej patelni.
Pasta kanapkowa z tu艅czykiem i twarogiem
Czas przygotowania: oko艂o 15 min
Sk艂adniki na 2 porcje
- 1 puszka tu艅czyka w sosie w艂asnym lub oleju,
- 200 gr. p贸艂t艂ustego twarogu,
- 1 ma艂a cebulka lub 0,5 p臋czka szczypiorku,
- 2-3 rzodkiewki,
- natka pietruszki,
- s贸l, pieprz, s艂odka papryka,
- 1,5 艂y偶ki majonezu.
Wykonanie
- do miseczki wk艂adamy twar贸g i rozgniatamy go widelcem,
- dodajemy tu艅czyka dobrze ods膮czonego z zalewy,
- ser twar贸g oraz tu艅czyk powinny zosta膰 ze sob膮 dok艂adnie po艂膮czone,
- aby uzyska膰 g艂adk膮 konsystencj臋, stopniowo dodajemy majonezu, sk艂adniki 艂膮czymy ze sob膮,
- do powsta艂ej pasty dodajemy posiekan膮 drobno cebul臋, szczypiorek oraz natk臋 pietruszki,
- podawa膰 z pieczywem lub ulubionymi warzywami.
Hummus – pasta kanapkowa z ciecierzycy
Hummus coraz cz臋艣ciej go艣ci na naszych sto艂ach – poznaj prosty przepis na past臋, kt贸r膮 przygotujesz w 15 min – 30 min.聽
Sk艂adniki na 4 porcje
- ok. 400g ciecierzycy,
- 1 艂y偶eczka soku z cytryny,
- 1 z膮bek czosnku,
- 5 艂y偶ek pasty sezamowej tahini (gotowej lub domowej – przepis znajdziesz poni偶ej),
- 1 艂y偶ka oleju sezamowego. Zamiast tego mo偶e to by膰 r贸wnie偶 oliwa z oliwek,
- 1 艂y偶eczka mielonego kuminu (kmin rzymski),
- s贸l i pieprz do smaku.
Wykonanie
- ods膮czy膰 ciecierzyc臋 z zalewy, umie艣ci膰 w blenderze i zblendowa膰. Je艣li masa wychodzi zbyt g臋sta, to mo偶na doda膰 kilka 艂y偶ek zalewy.聽
- je偶eli do wykonania pasty u偶yjemy soczewicy z woreczka, najpierw nale偶y j膮 ugotowa膰 – poni偶ej znajdziesz wskaz贸wki, co do tego jak gotowa膰 soczewic臋),
- do dobrze ods膮czonej soczewicy dodajemy sk艂adniki: sok z cytryny, czosnek, past臋 tahini, s贸l, przyprawy, oraz olej,聽
- doda膰 reszt臋 w sk艂adnik贸w, czyli sok z cytryny, czosnek, past臋 tahini, s贸l, przyprawy oraz olej;
- wszystkie sk艂adniki 艂膮czymy ze sob膮 dok艂adnie je rozgniataj膮c, lub przy u偶yciu blendera – je艣li pasta wychodzi za g臋sta, dolewamy zalewy z soczewicy, lub odrobin臋 wody z jej gotowania;
- gotow膮 past臋 hummus prze艂o偶y膰 do miseczki, wierzch pola膰 oliw膮 extra vergine i przechowywa膰 w lod贸wce,
- przed podaniem mo偶na doda膰 oliwki pokrojone w plasterki oraz natk臋 pietruszki,
- idealnie nadaje si臋 do pieczywa, warzyw, oraz jako dodatek do sos贸w i zup.
Pasta tahini
- 5 艂y偶ek ziaren sezamu wysypa膰 na such膮 patelni臋 i delikatnie upra偶y膰 – sezam powinien tylko delikatnie zbr膮zowie膰,
- po ostudzeniu zmieli膰 je na past臋 z ok. 2 艂y偶ki oliwy z oliwek,
- przyprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku.
Jak gotowa膰 soczewic臋?
- Such膮 soczewic臋 namoczy膰 w zimnej wodzie i pozostawi膰 tak na ca艂膮 noc.
- Nast臋pnego dnia (soczewica powinna lekko zmi臋kn膮膰), dodajemy szczypt臋 soli i ca艂o艣膰 gotujemy do mi臋kko艣ci przez oko艂o 1 do 1,5h.
Grecka pasta Htipiti – z pieczonej papryki i sera feta
Propozycja pasty do kanapek rodem z Grecji do chleba oraz s艂upk贸w warzyw jedzonych jako przek膮ska. Przygotowanie pasty zajmuje oko艂o 40 min, ale warto, bo jest wyj膮tkowo pyszna.聽
Sk艂adniki na 2 porcje
- 2 czerwone papryki,
- 1 papryczka chilli,
- 100 g sera feta,
- 5 suszonych pomidor贸w,
- 1 z膮bek czosnku,
- 1 艂y偶ka soku z cytryny,
- opcjonalnie 1/2 ma艂ego bak艂a偶ana.
Wykonanie
- piekarnik rozgrza膰 do temperatury 200 掳C z opcj膮 g贸rnej grza艂ki,
- papryk臋 przekroi膰 na p贸艂, usun膮膰 gniazda nasienne i u艂o偶y膰 je sk贸r膮 do g贸ry na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia,
- bak艂a偶ana przekroi膰 wzd艂u偶 i u艂o偶y膰 jak papryk臋 sk贸rk膮 do g贸ry obok papryki,
- wstawi膰 do piekarnika na 15-20 minut, a偶 sk贸rka papryki i bak艂a偶ana pokryje si臋 czarnymi plamami,
- warzywa wyj膮膰 z piekarnika i prze艂o偶y膰 na 10 minut do foliowego woreczka kuchennego, by 艂atwiej by艂o je obra膰 ze sk贸rki. Po wyj臋ciu z woreczka sk贸rk臋 obra膰,
- mi膮偶sz warzyw prze艂o偶y膰 do blendera, doda膰 papryczk臋 chilli, ser feta, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny i zmiksowa膰 na g艂adk膮 past臋,
- podawa膰 na kanapkach, ale dobrze smakuje z kurczakiem czy z makaronem i odrobin膮 parmezanu.
Podsumowanie
Pasty kanapkowe s膮 bardzo popularnym daniem w codziennym menu, gdy偶 s膮 doskona艂e jako urozmaicenie na 艣niadanie, kolacj臋 czy nawet jako wersja przek膮ski podczas spotka艅 towarzyskich.
Wszelkie pasty: jajeczne, kolorowe pasty warzywne, z ro艣lin str膮czkowych, rybne itp. mo偶na przyrz膮dza膰 na wiele sposob贸w w zale偶no艣ci od naszych upodoba艅 smakowych i umiej臋tno艣ci kulinarnych.
Nie b贸jmy si臋 modyfikowa膰 powy偶szych przepis贸w, dodawajmy swoje ulubione przyprawy czy sk艂adniki, gdy偶 w ten spos贸b zyskamy du偶膮 r贸偶norodno艣膰 pysznego dodatku do ka偶dego posi艂ku.