Pasty kanapkowe są doskonałym urozmaiceniem śniadań, idealnie pasują również na kolację jak i na pyszną przekąskę na spotkaniu towarzyskim.
Świetnie smakują na tostach, bułeczkach czy kromeczkach domowego chleba, a nawet jako dodatek do potraw w postaci dipu, przygotowane z wielu różnych składników, w tym past warzywnych, wegetariańskich i wegańskich, a także tradycyjnych past jajecznych i rybnych.
Pasta jajeczna z awokado
Czas przygotowania: około 15 min.
Składniki na 4 porcje
- 8 jajek,
- 2 dojrzałe, miękkie awokado,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprzu do smaku,
- garść pokrojonego szczypiorku.
Wykonanie
- jajka ugotować na twardo (ok. 8 – 10 minut),
- po ugotowaniu i przestygnięciu oddzielić żółtka od białek,
- żółtka rozgnieść widelcem z dodatkiem 2 łyżeczek majonezu, białka kroimy w kostkę i odstawiamy,
- awokado obrać, pokroić w plastry, przełożyć do miski z rozgniecionym żółtkiem i rozetrzeć widelcem na gładką masę – dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać;
- do uzyskanej masy dodać pokrojone białka, szczypior, sól i pieprz i dokładnie wymieszać;
- pasta jest gotowa od razu po przyrządzeniu;
Pasta z suszonych pomidorów
Niezwykle prosta i zaskakująco pyszna w smaku pasta, idealna do różnych pasty, która jest gotowa w 15 minut.
Składniki na 2 porcje
- 150 g pomidorów suszonych odcedzonych z oleju,
- 10 suszonych śliwek,
- 1/2 szklanki gorącej wody,
- 3/4 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
- szczypta chili, pieprzu i soli.
Wykonanie
- śliwki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, po czym odcedzić je – wody nie wylewać;
- do blendera włożyć suszone pomidory, śliwki, przyprawy i zblendować na gładką masę dodając po trochę wody z moczenia śliwek do uzyskania pożądanej konsystencji (gęściejszą można nakładać na kanapki, rzadsza służyć może jako dip);
- pastę doprawiamy do smaku przyprawami.
Pasta kanapkowa z soczewicy i pestek dyni
Oto przepis na pyszną pastę, skład której świetnie smakuje z pieczywem, ale również z naleśnikami, goframi czy z makaronem.
Oto przepis na pyszną pastę, skład której świetnie smakuje z pieczywem, ale również z naleśnikami, goframi czy z makaronem.
Składniki na 4 porcje
- 150 g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem),
- 70 g suszonych pomidorów w oleju,
- 30 g oleju z pomidorów,
- 80 g pestek dyni,
- sól, pieprz, kurkuma.
Wykonanie
- soczewicę dokładnie przepłukujemy zimną wodą, usuwając przy tym zepsute ziarna.
- przepłukaną i dobrze odcedzoną soczewicę przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy przez około 15 min,
- ugotowane i ostudzone ziarna soczewicy przełożyć do blendera, dodać do nich pestki dyni, suszone pomidory, oliwę i przyprawy;
- zmiksować na gładką masę;
- gotową pastę można przechowywać w lodówce przez tydzień;
- dla ciekawszego i wyrazistszego smaku pestki dyni można przed zblendowaniem uprażyć na suchej patelni.
Pasta kanapkowa z tuńczykiem i twarogiem
Czas przygotowania: około 15 min
Składniki na 2 porcje
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju,
- 200 gr. półtłustego twarogu,
- 1 mała cebulka lub 0,5 pęczka szczypiorku,
- 2-3 rzodkiewki,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- 1,5 łyżki majonezu.
Wykonanie
- do miseczki wkładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem,
- dodajemy tuńczyka dobrze odsączonego z zalewy,
- ser twaróg oraz tuńczyk powinny zostać ze sobą dokładnie połączone,
- aby uzyskać gładką konsystencję, stopniowo dodajemy majonezu, składniki łączymy ze sobą,
- do powstałej pasty dodajemy posiekaną drobno cebulę, szczypiorek oraz natkę pietruszki,
- podawać z pieczywem lub ulubionymi warzywami.
Hummus – pasta kanapkowa z ciecierzycy
Hummus coraz częściej gości na naszych stołach – poznaj prosty przepis na pastę, którą przygotujesz w 15 min – 30 min.
Składniki na 4 porcje
- ok. 400g ciecierzycy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini (gotowej lub domowej – przepis znajdziesz poniżej),
- 1 łyżka oleju sezamowego. Zamiast tego może to być również oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski),
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie
- odsączyć ciecierzycę z zalewy, umieścić w blenderze i zblendować. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, to można dodać kilka łyżek zalewy.
- jeżeli do wykonania pasty użyjemy soczewicy z woreczka, najpierw należy ją ugotować – poniżej znajdziesz wskazówki, co do tego jak gotować soczewicę),
- do dobrze odsączonej soczewicy dodajemy składniki: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, przyprawy, oraz olej,
- dodać resztę w składników, czyli sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, przyprawy oraz olej;
- wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie je rozgniatając, lub przy użyciu blendera – jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy zalewy z soczewicy, lub odrobinę wody z jej gotowania;
- gotową pastę hummus przełożyć do miseczki, wierzch polać oliwą extra vergine i przechowywać w lodówce,
- przed podaniem można dodać oliwki pokrojone w plasterki oraz natkę pietruszki,
- idealnie nadaje się do pieczywa, warzyw, oraz jako dodatek do sosów i zup.
Pasta tahini
- 5 łyżek ziaren sezamu wysypać na suchą patelnię i delikatnie uprażyć – sezam powinien tylko delikatnie zbrązowieć,
- po ostudzeniu zmielić je na pastę z ok. 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Jak gotować soczewicę?
- Suchą soczewicę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić tak na całą noc.
- Następnego dnia (soczewica powinna lekko zmięknąć), dodajemy szczyptę soli i całość gotujemy do miękkości przez około 1 do 1,5h.
Grecka pasta Htipiti – z pieczonej papryki i sera feta
Propozycja pasty do kanapek rodem z Grecji do chleba oraz słupków warzyw jedzonych jako przekąska. Warto również rozważyć dodanie wędzonego łososia, który idealnie komponuje się z serami twarogowymi i innymi dodatkami, co pozwala na uzyskanie unikalnej konsystencji i smaku. Przygotowanie pasty zajmuje około 40 min, ale warto, bo jest wyjątkowo pyszna.
Składniki na 2 porcje
- 2 czerwone papryki,
- 1 papryczka chilli,
- 100 g sera feta,
- 5 suszonych pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- opcjonalnie 1/2 małego bakłażana.
Wykonanie
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C z opcją górnej grzałki,
- paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć je skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
- bakłażana przekroić wzdłuż i ułożyć jak paprykę skórką do góry obok papryki,
- wstawić do piekarnika na 15-20 minut, aż skórka papryki i bakłażana pokryje się czarnymi plamami,
- warzywa wyjąć z piekarnika i przełożyć na 10 minut do foliowego woreczka kuchennego, by łatwiej było je obrać ze skórki. Po wyjęciu z woreczka skórkę obrać,
- miąższ warzyw przełożyć do blendera, dodać papryczkę chilli, ser feta, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny i zmiksować na gładką pastę,
- podawać na kanapkach, ale dobrze smakuje z kurczakiem czy z makaronem i odrobiną parmezanu.
Podsumowanie
Pasty kanapkowe są bardzo popularnym daniem w codziennym menu, gdyż są doskonałe jako urozmaicenie na śniadanie, kolację czy nawet jako wersja przekąski podczas spotkań towarzyskich.
Wszelkie pasty: jajeczne, kolorowe pasty warzywne, z roślin strączkowych, rybne itp. można przyrządzać na wiele sposobów w zależności od naszych upodobań smakowych i umiejętności kulinarnych.
Nie bójmy się modyfikować powyższych przepisów, dodawajmy swoje ulubione przyprawy czy składniki, gdyż w ten sposób zyskamy dużą różnorodność pysznego dodatku do każdego posiłku.