Bez kategorii Porady wypoczynek

Akcesoria niezbędne na grilla

Wraz z nastaniem wiosny i wyższych temperatur, rozpoczyna się okres grillowania i trwa do późnej jesieni. Grillowanie stało się polską tradycją i wiele rodzin nie wyobraża sobie bez niego weekendu. Jest ono nie tylko sposobem na zaspokojenie głodu podczas wyjazdu za miasto, ale stało się przede wszystkim sztuką kulinarną. Gospodarze chcą pochwalić się swoimi osiągnięciami w grillowaniu i zachwycić gości różnorodnością smaków. Jednak udane grillowanie wymaga zaopatrzenia się w odpowiedni sprzęt, akcesoria do grilla oraz oczywiście przygotowania poszczególnych potraw. W naszym krótkim poradniku podpowiadamy jak przygotować się do grillowania, by zabłysnąć smakami.

Grill to podstawa

Kiedyś kiełbaski, ziemniaki i jabłka piekło się na patykach nad ogniskiem w lesie. Pięknie pachniały drewnem i miały niepowtarzalny smak. Jednak z wielu względów ta tradycja przetrwała jedynie wśród harcerzy. Obecnie, ogniska zastąpione zostały przez grille. Do wyboru mamy grille opalane węglem drzewnym lub brykietami, grille elektryczne oraz gazowe. Ich wybór w dużej mierze zależy od uwarunkowań indywidualnych. Poniżej przedstawiamy zalety i wady każdego z tych rodzajów grilla.

grillowanie

Grille węglowe

To najbardziej popularny rodzaj grilla ogrodowego. Popularność zawdzięcza nie tylko niskiej cenie, ale przede wszystkim walorom smakowym potraw, które aromatem i smakiem najbardziej przypominają te przygotowywane nad ogniskiem. Źródłem ciepła jest węgiel drzewny lub brykiety wsypywane do paleniska, nad którym umieszczony jest ruszt. Zaletą tego rodzaju grilla jest jego mała waga, niewielkie gabaryty oraz niezależność od źródła ciepła. Wystarczy tylko worek węgla drzewnego, podpałka lub dmuchawa do rozpalania. Wszystko to można kupić w każdym sklepie spożywczym.

Dobrej jakości grill powinien być wykonany ze stali nierdzewnej pomalowanej farbą odporną na działanie wysokich temperatur. W sklepach dostępne są także grille żeliwne, które bardzo dobrze utrzymują temperaturę, ale są bardzo ciężkie. Z tego względu, ten rodzaj grilla nadaje się do grillowania tylko w przydomowych ogrodach i powinien posiadać kółka ułatwiające przewożenie lub być ustawiony na stałe.

Grille gazowe

Wysoką temperaturę uzyskuje się dzięki palnikom zasilanych gazem propan butan z butli. To bardzo wygodne rozwiązanie, które nie wymaga dorzucania węgla drzewnego lub brykietów. Nie trzeba też później usuwać popiołu. Do zalet należy także zaliczyć minimalne oddziaływanie na środowisko.

Tego typu grille można stosować w zasadzie tylko w ogrodzie lub na działce, jednorazowe przewożenie całego sprzętu co weekend jest dość kłopotliwe. Potrawy przygotowywane na grillu gazowym mogą być bardzo smaczne, jednak nie posiadają charakterystycznego aromatu drewna.

Grille elektryczne

Zdecydowanie najprostsze w obsłudze. Ze względu na sposób zasilania mają ograniczone zastosowanie, tylko w ogrodzie lub w domu. Ich zaletą jest możliwość grillowania przez cały rok, można korzystać z nich także w pomieszczeniach zamkniętych. Czyszczenie grilla elektrycznego jest niezwykle proste, niektóre elementy po odłączeniu grzałki można nawet myć w zmywarce. Niestety, potrawy nie mają charakterystycznego aromatu smakołyków przygotowywanych na grillu węglowym.

Akcesoria do grilla

Warunkiem udanego grillowania są wszystkie niezbędne akcesoria oraz oczywiście odpowiednio przygotowane produkty do grillowania. Zgromadzenie niezbędnych przyrządów, które zawsze są dostępne pod ręką znacznie ułatwi przygotowanie szaszłyków, grillowanej karkówki lub warzyw. Wśród akcesoriów do grilla wyróżnimy te, które mogą być używane wielokrotnie oraz jednorazowe.

Akcesoria wielorazowe

Każdy grill wyposażony jest standardowo w jeden ruszt, służący do smażenia kiełbasy lub większych kawałków mięsa. Do tego producent dodaje długi widelec oraz łopatkę. To minimum, które jednak nie zadowala doświadczonych mistrzów grillowania. Przede wszystkim, warto kupić dodatkowe ruszty o różnym rozstawie siatki, dzięki temu będzie można grillować nie tylko kiełbasę i duże kawałki mięsa, ale także drobne warzywa, owoce a nawet krewetki. Do grillowania tych ostatnich można wykorzystać również bardzo praktyczne koszyki grillowe. Smakosze ryb powinni także zaopatrzyć się w specjalny ruszt do ich grillowania. Ma on charakterystyczny kształt ryby i składa się z dwóch połączonych części, które ułatwiają przewracanie ryby w całości podczas grillowania. Mięso ryby jest bardzo delikatne, więc nie da się go przewrócić za pomocą łopatki lub długiego widelca. Podwójny ruszt w tym wypadku jest niezastąpiony i umożliwia przewracanie ryby w całości.

Koniecznie trzeba także zaopatrzyć się w specjalne szpikulce do przygotowania grillowanych szaszłyków. Ułatwiają one nie tylko nadziewanie poszczególnych elementów, ale także równomierne obracanie szaszłyków nad paleniskiem. Tłuszcz równomiernie się wytapia i łączy smaki mięsa z warzywami. Efekt będzie rewelacyjny.

Oczywiście, do grilla konieczny jest jeszcze zestaw różnego rodzaju przedłużonych widelców, łopatek do przewracania mięsa lub szczypiec. Najlepiej trzymać je w specjalnym pokrowcu lub pudełku, dzięki temu zawsze będą pod ręką i nie trzeba będzie tracić czasu na ich szukanie.

Do grillowania potrzebne są także tak prozaiczne przedmioty jak rękawice chroniące przed poparzeniem, łopatka do dokładania węgla drzewnego lub brykietu i akcesoria do czyszczenia grilla. Wśród tych ostatnich przede wszystkim powinna znaleźć się druciana szczotka, która usunie wszystkie pozostałości potraw z rusztu. Później wystarczy umyć go za pomocą wody i środka myjącego lub włożyć do zmywarki.

Bez względu na to jakie akcesoria do grilla uznamy za niezbędne, przy ich zakupie trzeba zwrócić uwagą na ich jakość. Dzięki temu, nie trzeba będzie wymieniać ich po kilku grillowaniach i będą łatwe do utrzymania w czystości. Najlepsze są ruszty wykonane ze stali nierdzewnej. Dobrze przygotowane produkty nie będą do nich przywierały. Różnego typu widelce i łopatki także powinny być wykonane ze stali nierdzewnej oraz muszą posiadać rączki z drewna lub tworzywa sztucznego, które nie przewodzi ciepła. Ochroni to dłonie przed wysoką temperaturą i poparzeniami.

Akcesoria jednorazowe

Grillowanie to bardzo fajnie spędzony czas i oczywiście niecierpliwe oczekiwanie na pyszne i aromatyczne potrawy. I tu dla organizatorów grilla pojawia się problem. Jak podać grillowane przysmaki, by były prosto z rusztu i nie trzeba myć naczyń po każdej kiełbasce, grillowanych warzywach czy owocach. Rozwiązaniem są jednorazowe akcesoria do grilla, czyli talerze, tacki, sztućce, kubki. W sezonie dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Niestety są to najczęściej naczynia plastikowe, które nie są przyjazne dla środowiska i na dodatek nie wyglądają estetycznie. Znacznie lepszym wyborem są talerze, talerzyki, kubki wykonane z papieru. Przede wszystkim są biodegradowalne, po drugie można wybrać je w różnych kolorach lub z dowolnymi wzorami. Idealne na grillową imprezę dla dzieci.

Gdzie kupić jednorazowe akcesoria? Akcesoria jednorazowe na grilla możemy kupić w sklepie, dobrym miejscem będzie także hurtownia naczyń jednorazowych.

akcesoria jednorazowe na grilla

Jednorazowe akcesoria do grilla mogą być wykonane także z innych materiałów ekologicznych. Coraz większą popularnością cieszą się naczynia jednorazowe wyprodukowane z masy papierowej, trzciny cukrowej, kukurydzy lub drewna. Przede wszystkim, prezentują się znacznie lepiej niż akcesoria plastikowe, doskonale współgrają z naturalnym grillowaniem na świeżym powietrzu. Najważniejsza jest jednak ich biodegradowalność i nieszkodliwość dla środowiska. Na koniec, nie można zapomnieć o zebraniu wszystkich naczyń jednorazowych do worka na śmieci i wyrzucenia do odpowiedniego kontenera.

Co można grillować i jak to robić

Grillowanie stało się powszechnym sposobem na spędzanie weekendów. Grillujemy w ogrodzie, na działce lub nad rzeką czy nad jeziorem. W zasadzie miejsce nie ma znaczenia, ważne, że na świeżym powietrzu i w miłym towarzystwie.

Grillować można wszystko, ale pod warunkiem, że odpowiednio się do tego przygotujesz. Oczywiście, zgromadzenie wszystkich akcesoriów do grillowania to podstawa. Poza akcesoriami stałymi, jak ruszty i naczynia jednorazowe, nie możesz zapomnieć o węglu drzewnym, brykietach i podpałce.

Jeśli chcesz zaskoczyć gości niepowtarzalnym smakiem potraw z rusztu, to musisz się do tego wcześniej przygotować i zaplanować menu. Niektóre produkty można kłaść na grilla bez wstępnych przygotowań, inne dla uzyskania odpowiedniego smaku wymagają wcześniejszej obróbki. Sprawą kluczową jest przygotowanie mięsa. Kilka dni przed planowanym grillowaniem warto go zamarynować, dzięki temu będzie później kruche i przejdzie aromatami przypraw. Wiele różnych przepisów na marynowanie produktów przed grillowaniem znajdziesz w Internecie. Wystarczy tylko dobrać zestaw przypraw o preferowanych smakach, jedni wolą bardzo ostre, inni nieco łagodniejsze. Następnie, trzeba wymieszać je z olejem, natrzeć marynatą mięso i umieścić w woreczku lub plastikowym pojemniku i przez kilka dni trzymać w lodówce.

Oczywiście, możesz w sklepie kupić już gotowe, zamarynowane porcje mięsa lub kiełbasek, ale nie wyróżniają się indywidualnym smakiem, są drogie i nie zawsze najbardziej świeże. Samodzielnie przygotowana marynata na grill nie ma sobie równych, a odpowiednio dobrany zestaw przypraw zapewni sukces kulinarny.

Grill to nie tylko kiełbaski i mięso. Na ruszcie przyrządzić możesz praktycznie wszystko. Doskonale smakują z grilla różnego rodzaju warzywa, owoce, ryby oraz sery. Wśród licznych przepisów na blogach znajdziesz wiele sposobów na przygotowanie grillowanych serów żółtych, wędzonych oraz owczych. Te ostatnie zdecydowanie wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem.

Obecnie, grillowanie to odrębna dziedzina sztuki kulinarnej, dlatego warto skorzystać z przepisów dostępnych na blogach internautów. Znajdziesz tam nie tylko konkretne przepisy na przygotowanie karkówki lub steków z grilla, ale także porady jakie akcesoria do grilla będą niezbędne. Jeśli planujesz przyrządzić grillowanego kurczaka, to najlepszy będzie specjalny stojak do jego pieczenia w całości. Jego smaki można wzbogacić aromatem warzyw lub piwa albo wina. W każdym wypadku będzie kruchy i złocisty.

Wśród akcesoriów niezbędnych do grilla nie może zabraknąć także zwykłego pędzelka silikonowego. Służy on do smarowania potraw cienką warstwą oleju, dzięki temu mięso nie będzie przywierało do rusztu i będzie można obracać go za pomocą widelca lub łopatki.

W powszechnej opinii potrawy z grilla uchodzą za bardzo kaloryczne i tłuste. Nic bardziej mylnego, podczas grillowania tłuszcz spływa na tackę ze specjalnymi rowkami i w efekcie otrzymujemy potrawę o znacznie mniejszej kaloryczności. Wielu dietetyków komponując indywidualne diety odchudzające zaleca zamiast mięsa smażonego, duszonego lub pieczonego, właśnie mięso grillowane, które jest zdrowsze i łatwiej strawne. Poza sezonem można przygotować go w warunkach domowych na specjalnych patelniach grillowych.

 

Nie ulega wątpliwości, że grillowanie to bardzo atrakcyjny sposób przyrządzania posiłków podczas wyjazdów lub spotkań weekendowych. Odpowiednio przygotowane produkty i zgromadzone akcesoria do grilla nie tylko ułatwią samo grillowanie, ale zapewniają przysmakom niepowtarzalny smak.

Comments

comments

You Might Also Like