Lifestyle odżywianie

6 sprawdzonych sposobów na pyszne pasty do kanapek

pasty kanapkowe

Pasty kanapkowe są doskonałym urozmaiceniem śniadań, idealnie pasują również na kolację jak i na pyszną przekąskę na spotkaniu towarzyskim.

Świetnie smakują na tostach, bułeczkach czy kromeczkach domowego chleba, a nawet jako dodatek do potraw w postaci dipu. 

Pasta jajeczna z awokado

pasta jajeczna z awokado

Czas przygotowania: około 15 min.

Składniki na 4 porcje

  • 8 jajek,
  • 2 dojrzałe, miękkie awokado,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprzu do smaku,
  • garść pokrojonego szczypiorku.

 

Wykonanie

  • jajka ugotować na twardo (ok. 8 – 10 minut),
  • po ugotowaniu i przestygnięciu oddzielić żółtka od białek,
  • żółtka rozgnieść widelcem z dodatkiem 2 łyżeczek majonezu, białka kroimy w kostkę i odstawiamy,
  • awokado obrać, pokroić w plastry, przełożyć do miski z rozgniecionym żółtkiem i rozetrzeć widelcem na gładką masę – dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać;
  • do uzyskanej masy dodać pokrojone białka, szczypior, sól i pieprz i dokładnie wymieszać;
  • pasta jest gotowa od razu po przyrządzeniu;

Pasta z suszonych pomidorów

Niezwykle prosta i zaskakująco pyszna w smaku pasta, która jest gotowa w 15 minut.

suszone pomidory

Składniki na 2 porcje

  • 150 g pomidorów suszonych  odcedzonych z oleju,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 3/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
  • szczypta chili, pieprzu i soli.

Wykonanie

  • śliwki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, po czym odcedzić je – wody nie wylewać;
  • do blendera włożyć suszone pomidory, śliwki, przyprawy i zblendować na gładką masę dodając po trochę wody z moczenia śliwek do uzyskania pożądanej konsystencji (gęściejszą można nakładać na kanapki, rzadsza służyć może jako dip);
  • pastę doprawiamy do smaku przyprawami.

Pasta kanapkowa z soczewicy i pestek dyni

Oto przepis na pyszną pastę, która świetnie smakuje z pieczywem, ale również z naleśnikami, goframi czy z makaronem.

pasta kanapkowa z soczewicy

Składniki na 4 porcje

  • 150 g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem),
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 30 g oleju z pomidorów,
  • 80 g pestek dyni,
  • sól, pieprz, kurkuma.

 

Wykonanie

  • soczewicę dokładnie przepłukujemy zimną wodą, usuwając przy tym zepsute ziarna.
  • przepłukaną i dobrze odcedzoną soczewicę przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy przez około 15 min,
  • ugotowane i ostudzone ziarna soczewicy przełożyć do blendera, dodać do nich pestki dyni, suszone pomidory, oliwę i przyprawy;
  • zmiksować na gładką masę;
  • gotową pastę można przechowywać w lodówce przez tydzień;
  • dla ciekawszego i wyrazistszego smaku pestki dyni można przed zblendowaniem uprażyć na suchej patelni.

 

Pasta kanapkowa z tuńczykiem i twarogiem

Czas przygotowania: około 15 min

pasta rybna

Składniki na 2 porcje

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju,
  • 200 gr. półtłustego twarogu,
  • 1 mała cebulka lub 0,5 pęczka szczypiorku,
  • 2-3 rzodkiewki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • 1,5 łyżki majonezu.

 

Wykonanie

  • do miseczki wkładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem,
  • dodajemy tuńczyka dobrze odsączonego z zalewy,
  • ser twaróg oraz tuńczyk powinny zostać ze sobą dokładnie połączone,
  • aby uzyskać gładką konsystencję, stopniowo dodajemy majonezu, składniki łączymy ze sobą,
  • do powstałej pasty dodajemy posiekaną drobno cebulę, szczypiorek oraz natkę pietruszki,
  • podawać z pieczywem lub ulubionymi warzywami.

 

Hummus – pasta kanapkowa z ciecierzycy

Hummus coraz częściej gości na naszych stołach – poznaj prosty przepis na pastę, którą przygotujesz w 15 min – 30 min. 

hummus

Składniki na 4 porcje

  • ok. 400g ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini (gotowej lub domowej – przepis znajdziesz poniżej),
  • 1 łyżka oleju sezamowego. Zamiast tego może to być również oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski),
  • sól i pieprz do smaku.

 

Wykonanie

  • odsączyć ciecierzycę z zalewy, umieścić w blenderze i zblendować. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, to można dodać kilka łyżek zalewy. 
  • jeżeli do wykonania pasty użyjemy soczewicy z woreczka, najpierw należy ją ugotować – poniżej znajdziesz wskazówki, co do tego jak gotować soczewicę),
  • do dobrze odsączonej soczewicy dodajemy składniki: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, przyprawy, oraz olej, 
  • dodać resztę w składników, czyli sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, przyprawy oraz olej;
  • wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie je rozgniatając, lub przy użyciu blendera – jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy zalewy z soczewicy, lub odrobinę wody z jej gotowania;
  • gotową pastę hummus przełożyć do miseczki, wierzch polać oliwą extra vergine i przechowywać w lodówce,
  • przed podaniem można dodać oliwki pokrojone w plasterki oraz natkę pietruszki,
  • idealnie nadaje się do pieczywa, warzyw, oraz jako dodatek do sosów i zup.

 

Pasta tahini

  • 5 łyżek ziaren sezamu wysypać na suchą patelnię i delikatnie uprażyć – sezam powinien tylko delikatnie zbrązowieć,
  • po ostudzeniu zmielić je na pastę z ok. 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jak gotować soczewicę?

  • Suchą soczewicę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić tak na całą noc.
  • Następnego dnia (soczewica powinna lekko zmięknąć), dodajemy szczyptę soli i całość gotujemy do miękkości przez około 1 do 1,5h.

 

Grecka pasta Htipiti – z pieczonej papryki i sera feta

Propozycja pasty do kanapek rodem z Grecji do chleba oraz słupków warzyw jedzonych jako przekąska. Przygotowanie pasty zajmuje około 40 min, ale warto, bo jest wyjątkowo pyszna. 

pasta Htipiti

Składniki na 2 porcje

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 papryczka chilli,
  • 100 g sera feta,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • opcjonalnie 1/2 małego bakłażana.

 

Wykonanie

  • piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C z opcją górnej grzałki,
  • paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć je skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
  • bakłażana przekroić wzdłuż i ułożyć jak paprykę skórką do góry obok papryki,
  • wstawić do piekarnika na 15-20 minut, aż skórka papryki i bakłażana pokryje się czarnymi plamami,
  • warzywa wyjąć z piekarnika i przełożyć na 10 minut do foliowego woreczka kuchennego, by łatwiej było je obrać ze skórki. Po wyjęciu z woreczka skórkę obrać,
  • miąższ warzyw przełożyć do blendera, dodać papryczkę chilli, ser feta, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny i zmiksować na gładką pastę,
  • podawać na kanapkach, ale dobrze smakuje z kurczakiem czy z makaronem i odrobiną parmezanu.

 

Podsumowanie

Pasty kanapkowe są bardzo popularnym daniem w codziennym menu, gdyż są doskonałe jako urozmaicenie na śniadanie, kolację czy nawet jako wersja przekąski podczas spotkań towarzyskich.

Wszelkie pasty: jajeczne, kolorowe pasty warzywne, z roślin strączkowych, rybne itp. można przyrządzać na wiele sposobów w zależności od naszych upodobań smakowych i umiejętności kulinarnych.

Nie bójmy się modyfikować powyższych przepisów, dodawajmy swoje ulubione przyprawy czy składniki, gdyż w ten sposób zyskamy dużą różnorodność pysznego dodatku do każdego posiłku.

Comments

comments

You Might Also Like