gotowanie

Pierogi z soczewicą

soczewica

Soczewica to niezwykle wartościowy produkt. Zawiera dużo białka, co jest świetną alternatywą dla produktów odzwierzęcych. Ponadto, pozwala nam na długie uczucie sytości i nie myślimy o podjadaniu. W 100 gamach ugotowanego niesolonego produktu znajdziemy 7,9 g błonnika, bardzo dużo magnezu, fosforu i potasu oraz żelazo, cynk i wiele potrzebnych naszemu organizmowi witamin.

Pierogi z soczewicą nie muszą być ciężkostrawne! Wystarczy zamienić zwykłą mąkę pszenną na jej pełnoziarnisty odpowiednik, który zawiera dużo składników mineralnych i witamin oraz błonnika, poprawiającego pracę jelit. Co więcej, ma znacznie mniej kalorii, a to dobra wiadomość dla osób kochających pyszne pierogi, ale dbających o linię. Jak zrobić tradycyjne pierogi z soczewicą oraz te z mąki pełnoziarnistej? Koniecznie zobacz nasze przepisy!

Podstawowy farsz z soczewicy

Składniki:

  • 200 g czerwonej lub zielonej soczewicy,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 średnia marchew,
  • pieprz i sól do smaku (łącznie ok. łyżeczki).

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu a po ugotowaniu blendujemy na gładką masę.  Oliwę rozgrzewamy, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz przetarty przez praskę czosnek. Marchewkę ścieramy drobno na tarce i dodajemy do całości. Smażymy chwilę na średnim ogniu, po czym dodajemy soczewicę i lekko mieszając wszystkie składniki, smażymy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Czas przygotowania będzie się różnił w zależności od użytej soczewicy, każda z nich potrzebuje innej ilości czasu gotowania.

Farsz z soczewicą, kapustą i grzybami

Możesz również wykonać farsz z kapustą i grzybami, który będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wilgotny. Do przyrządzenia takiej wersji farszu będziemy potrzebować:

  • 1 szklankę ulubionej soczewicy,
  • 2 łyżki oleju lub dobrej jakości oliwy,
  • 40 g grzybów suszonych (ulubionych, mogą być np. podgrzybki),
  • 1,5 szklanki kapusty kiszonej,
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki, drobno posiekanej,
  • sól, pieprz do smaku.

pierogi

Grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody przez ok. 2 godziny lub odstawiamy na noc. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 30 min. Soczewicę przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Odciśniętą kapustę gotujemy na wodzie z łyżką oliwy przez ok. 40 minut, aż zmięknięcia. Na dwie łyżki rozgrzanej oliwy wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie bardzo drobno siekamy grzyby i dodajemy do cebuli. Po wymieszaniu całość ściągamy z ognia. Ugotowaną soczewicę możemy zblendować lub zostawić w całości. Kapustę, soczewicę oraz grzyby z cebulą mieszamy dokładnie, i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natka pietruszki.

Tradycyjne ciasto na pierogi bez jajek

  • mąka 300 g (najlepiej pszenna typ 500),
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 25 g masła,
  • szczypta soli.

Mąkę wraz z solą musimy przesiać przez sitko. Masło roztapiamy we wrzątku i stopniowo dolewamy, mieszając. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto przez ok. 10 min. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 15 min. Po upływie tego czasu wyjmujemy stolnicę, posypujemy mąką, a ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część rozwałkowujemy i wycinamy kółka (w zależności od upodobań można wycinać mniejsze lub większe). Na każdą wyciętą część nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy tak, aby farsz nie wydostał się pomiędzy ciasto (pierogi mogą wówczas rozkleić się podczas gotowania). W dużym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy po ok. 15 sztuk pierogów. Kiedy wypłyną do wierzchu, czekamy ok. 2 minuty i możemy je wyciągnąć. Jeżeli ciasto jest grube, będzie wymagało dłuższego gotowania. Pierogi z soczewicą możemy podawać z roztopionym masłem klarowanym i cebulką lub z kminkiem. Smacznego!

Ciasto pierogowe z jajkiem

Składniki:

  • mąka pszenna ok. 300 g,
  • pół szklanki ciepłej wody (ok. 125 ml),
  • łyżeczka masła,
  • jajko rozmiar M,
  • sól do smaku (szczypta).

pierogi

Ciasto z jajkiem jest nieco twardsze. Jeżeli wolimy takie, warto je zrobić, a jeśli chcemy tradycyjne, miękkie pierogi – pomińmy je. Przepis na ciasto bez jajka wygląda niemal identycznie. Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko. Masło roztapiamy we wrzątku i stopniowo dolewamy do reszty, mieszając. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy, aby się nie ścięło. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto przez ok. 10 min. Po tym czasie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Dalsze postępowanie wygląda dokładnie taki samo jak wyżej.

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej

Można użyć tylko pszennej pełnoziarnistej lub zrobić mieszankę z pszennej razowej, orkiszowej i żytniej w takich samych proporcjach. Wodę tutaj dodajemy z wyczuciem, ponieważ zwykła, biała mąka zbiera znacznie mniej wody niż pełnoziarnista. Ciasto powinno być miękkie. Dodaj do niego odrobinę tłuszczu np. oleju, aby było bardziej elastyczne.

Składniki:

  • mąka 500 g (łącznie pszenna razowa, orkiszowa i żytnia),
  • 6 łyżek oliwy lub oleju,
  • woda ok. 300 ml (najlepiej gorąca),
  • odrobina soli.

Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy wodę oraz olej. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Warto nie wlewać całej wody na raz, tylko stopniowo dolewać do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dzielimy, rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Nadziewamy farszem i gotujemy. Od wypłynięcia na wodę należy gotować jeszcze ok. 1 minutę. W zależności od grubości ciasta, czas może się wydłużyć lub skrócić. Danie również najlepiej będzie smakować z masłem i cebulą lub kminkiem!

Comments

comments

You Might Also Like